Funderar du på att skaffa dig en luft-vattenvärmepump så har du säkert många frågor. Här har vi samlat flera av dem och ger lite kortare svar, utan att gå in alltför mycket på detaljerna. Vill du ha lite mer djupgående information så ta gärna en titt bland våra artiklar och se om svaren på dina frågor finns där.
Gäller rotavdraget när jag skaffar luftvärme?
Ja, rotavdraget gäller när man skaffar sig luft-vattenvärme. Rotavdraget täcker kostnaderna för installation, men inte inköpet av själva pumpen, och den besparing man gör kommer normalt att landa någonstans mellan 6 och 12 000 kronor.
Hur fungerar rotavdraget?
Rotavdraget gäller för dig som betalat all din skatt i Sverige under det senaste året, som äger den bostad där luft-vattenvärme ska installeras och som fyllt 18 år senast det år då installationen skedde. Rotavdraget innebär att 30 % av kostnaden för att installera pumpen (arbetskostnaden) får dras av i skatt. Upp till maximalt 50 000 kronor kan dras av med rotavdraget per år. Detta kommer normalt att ske automatiskt och administreras av det företag som sköter installationen; du behöver alltså inte själv göra någonting, utom att hålla koll på att du inte använt rotavdraget för mer än 50 000 kronor under året.
Hur länge håller en luft-vattenvärmepump?
Det brukar sägas att en luft-vattenvärmepump håller i upp till 20 år, men livslängden kan bli betydligt längre än så. Luft-vattenvärmepumpar utvecklas också just nu i rasande takt och blir bättre, vilket gör att den beräknade livslängden nog kan behöva justeras upp en bit.
Hur mycket kommer jag att spara med en luft-vattenvärmepump?
Den besparing som installation av luft-vattenvärme innebär ligger normalt mellan 10 000 och 20 000 kronor. Hur stor den i slutändan blir beror på hur pass ofta den behöver slå över till alternativ uppvärmning. I ett hus som ligger där det är kallt många dagar om året kommer besparingen att bli lägre, då reservvärme måste användas oftare.
Är luft-vattenvärme lika effektivt som jord- eller bergvärme?
Nej, luft-vattenvärme är inte lika effektivt som jord- eller bergvärme. Skälet är helt enkelt att luft-vattenvärmepumpens effektivitet sjunker ju kallare det blir utomhus, medan jord- och bergvärme förblir lika effektivt oavsett utomhustemperaturen. Utvecklingen har gått framåt med stormsteg vad gäller luft-vattenvärmepumpar, men de har ändå en bit kvar innan de är lika effektiva som jord- och bergvärmepumpar.
Kan alla hus skaffa luft-vattenvärme?
Nej, inte alla. För att kunna installera ett luft-vattenvärmesystem så krävs att ditt hus använder sig av ett vattenburet uppvärmningssystem, till exempel med radiatorer eller genom golvvärme. Om du inte har ett vattenbaserat uppvärmningssystem så kan du i stället installera en luft-luftvärmepump.
Vad kostar det att skaffa luft-vattenvärme?
Totalt kommer kostnaden för att installera luft-vattenvärme att landa någonstans mellan 60 000 och 120 000 kronor, och då är priset för pumpen inräknat. 60 000 är dock lågt räknat, mer realistiskt är att säga att det kommer att kosta mellan 90 000 och 120 000 kronor.
Kan man installera pumpen själv?
Det är definitivt möjligt, även om det är rätt komplicerat. Att installera pumpen på egen hand är dock ingenting vi rekommenderar då risken att någonting går fel inte är obetydlig. Anlitar du en professionell montör så minimeras den risken, och om problem skulle uppstå så är detta montörens ansvar.
Skicka en kostnadsfri prisförfrågan till flera installatörer på samma gång: Få en offert
Hur mycket låter en luft-vattenvärmepump?
Det är sant att luft-vattenvärmepumpar alstrar en del ljud, då utomhusdelen drivs av en fläkt. Hur pass högt detta buller är kan variera betydligt från pump till pump. Vissa låter så lite som 50 decibel, medan de bullrigaste har en ljudnivå över 70. Om luft-vattenvärmepumpen stör eller inte beror också på var utomhusdelen är placerad, vilket är någonting som man inte alltid kan bestämma då det dikteras av husets uppvärmningssystem.