Vilken värmepump borde du ha?

Borde du ha bergvärmepump eller luft vatten värmepump?

Har du ett vattendrivet uppvärmningssystem hemma? Bor du i mellersta eller södra delen av landet? I så fall finns det stora fördelar med att byta till bergvärme eller luft vatten värme. Men vilket av de två systemen är bäst?

Innan du bestämmer dig är det bra att fundera på följande punkter:

  • Har din bostad en energiförbrukning som årsvis är högre än 20 000 kWh?
  • Hur kallt blir det som kallast under vintern?
  • Känner du till hur djupt jorddjupet är hos dig?
  • Vet du vilken berggrund som finns där du bor?

Om du i nuläget har direktverkande el kommer du förmodligen att kunna göra rätt rejäla besparingar, både med bergvärme och luft vatten. Luft vatten värmepump kan ge dig besparingar på 60 % och i vissa fall kan bergvärme generera så stora besparingar som 80 %. Men det handlar såklart om flera saker. Trots att både luft vatten och bergvärme har stora likheter har de även en stor skillnad – de drivs av helt olika energikällor. En bergvärmepump hämtar sin värme från den lagrade solenergi som finns i berggrunden. Luft vatten värmepump hämtar istället sin energi från utomhusluften.

Så, vilken värmepump bör du välja?

För att kunna spara så mycket pengar som möjligt på uppvärmningskostnaderna gäller det att noggrant jämföra alternativen. Man brukar säga att det lönar sig bra att byta till bergvärme om din årliga energiförbrukning sträcker sig över 20 000 kWh. Men bor du i en mindre villa kan det vara onödigt att lägga ut den stora investeringskostnaden på borrning och installation av bergvärme. Här kan det istället vara bättre med luft vatten värmepump. Men vad är då pris luft vatten värmepump? Pris luft vatten värmepump kan skilja sig en del, precis som andra värmepumpar. Dock kan slutpriset hamna på allt mellan 90 000 och 130 000 kronor. Anledningen är att många faktorer är avgörande.

Dessa saker påverkar priset:

  • Kapacitet och styrka
  • Storlek
  • Varumärke

För en mindre familj med ett mindre energibehov räcker det att välja en mindre luft vatten värmepump. Om ni är många, bor i ett större hus eller planerar att utöka familjen kan det vara bättre med en större pump. Då blir givetvis även priset högre. Jämför genom att begära offerter från flera olika firmor för att kunna ta ett bättre beslut.

För- och nackdelar med luft vatten

Som med alla andra uppvärmningssystem har även luft vatten värmepump sina för- och nackdelar. För att belysa de bra sakerna kan man säga att besparingsmöjligheterna är mycket goda. Du kan spara så mycket som 60 % på att byta. Dessutom är luft vatten ett av de absolut billigaste uppvärmningssystemen i drift. Värmen fördelas på ett jämnt sätt genom hela bostaden.

Nackdelarna med luft vatten är att det krävs ett vattenburet uppvärmningssystem. Om du redan har detta är det såklart inte någon nackdel. Ibland kan effekten av uppvärmningen bli försämrad om det är frost utomhus.

Vi hoppas att du fått lite mer klarhet i vad priset för luft vatten värmepump kan ligga på, om det är ett system som skulle kunna vara bra för dig och att du vet lite mer än innan du började läsa vår artikel.

Vad kostar en luft vatten värmepump?