Vilka priser gäller 2017 på luftvatten värmepump?

Prisläget 2017

Om du överväger att byta till värmepump så har du säkert funderat på ett flertal olika möjligheter. När det kommer till värmepumpar så har bergvärmepumpen länge varit en favorit. Fler och fler börjar dock byta till luft-vatten värmepump, mycket tack vare den längre initiala kostnaden och att dagens luftvärmepumpar är mycket mer effektiva än de äldre versionerna. I den här artikeln kan du läsa om olika priser för just luftvatten värmepumpar. Vi går igenom vad som skiljer de åt och hur prisläget ser ut under 2017.

 

När passar en luftvatten värmepump?

Denna typen av pump passar utmärkt för dig som inte kan använda dig av andra energikällor, exempelvis bergvärme, sjövärme eller jordvärme. För bergvärme krävs att du kan borra ett hål hela vägen ned till berggrunden. För sjövärme måste du ha närhet till vatten och för jordvärme behöver du en stor tomt som du kan gräva på. För luftvärme behöver du bara ett hyggligt varmt klimat. Även om du betalar ett pris luft vatten värmepump som inte är för högt kan du få en effektiv värmepump som klarar av att värma huset även vid temperaturer på -20 grader.

Priser på marknaden idag

Vid en undersökning av marknaden hittade vi pris luft vatten värmepumpar för mellan 8 000 upp till 80 000 kronor. Den billigaste hade en värmekapacitet på 3,5 kW och den dyraste hade en värmekapacitet på upp till 18 kW. Det var även stor skillnad på vad som ingick i priset. För den billigaste luft vatten värmepumpen med 3,5 kW ingick bara själva värmepumpen och inget mer. För den dyraste värmepumpen såg vi att det ingick både värmepump, värmetank (200 liter) och uppvärmningssystem samt installation. Det är just detta som gör det så viktigt att kolla upp vad det är som ingår i priset.

Det finns fler kostnader än bara själva pumpen

Det är sällan en god idé att installera en värmepump själv. Till och med om du är en utbildad värmepumpsinstallatör kan det vara dumt att göra det på egen hand. Det innebär att du måste låta en installatör montera och kalibrera din värmepump. Bara installationen kan kosta mellan 25 till 40 000 kronor också. Här kan du dock få ett rabatterat pris tack vare ROT-avdraget.

Ta in flera offerter

Vårt tips är att alltid ta in mer än en offert när det kommer till värmepumpar. Det spelar ingen roll vilken typ av pump du vill ha. Detta är inte bara för att kunna jämföra pris på luft vatten värmepump utan även för att kunna jämföra alla andra kostnader som installation och liknande. När du ber om en offert kan du även be om en kalkyl. För att företaget ska kunna ge dig en rättvisande kalkyl behöver de viss information. Du kan läsa mer om just kalkyler genom att kika på våra andra artiklar. Vi skriver mycket om just detta ämne. När du ber om en offert kan du även be om att få den specificerad. På så sätt kan du se exakt vad det är som ingår.

Här kan du fråga om offert från flera installatörer samtidigt:
Skicka en kostnadsfri prisförfrågan

 

Vad kostar en luft vatten värmepump?