Jämför priset med driftbesparingen

Luftvattenpump pris jämfört med driftbesparing

Att byta uppvärmningssystem är sällan billigt. Förutom att själva installationen kostar en hel del är även värmepumpar kostsamma. För att avgöra om det är en bra eller dålig affär måste du alltid kolla på dina gamla energifakturor för att få en tydlig uppfattning om vad din årsförbrukning och årskostnad för energi har legat på. Denna summa jämför du sedan med vad installation och luftvattenpump pris hamnar på. Samtidigt ska du även kolla på vad din driftkostnad kommer att bli med det nya systemet. Ganska snabbt kan se hur mycket du kommer att spara i längden. Just luftvatten är ett populärt uppvärmningssystem och alltfler har upptäckt fördelarna med att använda miljövänliga system istället för fossila bränslen.

Luftvattenpump pris är lågt om man jämför med andra alternativ, exempelvis bergvärmepumpar. Dessutom skiljer sig priserna rejält för luftvattenpumpar. Allt handlar om:

  • Hur stort energibehov som finns.
  • Hur stor årsförbrukning ni har.
  • Hur många ni är i familjen.
  • Hur stor bostaden är.
  • Vart i landet ni bor.

För dig som har en årsförbrukning som är lägre än 20 000 kWh, bor i en mindre villa och dessutom i mellersta eller södra Sverige, finns väldigt goda besparingsmöjligheter genom att byta till luftvattenpump. Med förutsättning att du har ett vattenburet system. Om du inte har det får du ta med den installationen i beräkningen, en kostnad som kan bli ganska hög.

Luftvattenpump – kostnad efter ROT-avdrag

För att kunna ta reda på om luftvattenpump och dess pris är lönsamt eller inte, måste du som sagt kolla igenom vissa saker. Du jämför helt enkelt investeringskostnaderna med den eventuella summan du kan spara varje år i drift. Samtidigt är det bra att jämföra själva luftvattenpump priserna, de olika värmepumparna kostar såklart olika beroende på hur hög kapacitet de har. Bor du i ett mindre hus kan det räcka med en mindre värmepump. Står du och väger mellan flera värmepumpar? Här är en sammanfattande lista för vad installationen kan kosta om du utnyttjar ROT-avdraget:

• Luft luft installation: 4 000 kronor
• Luft luftvärmepump: 10 000 – 25 000 kronor
• Luft vatten installation: 18 500 – 35 000 kronor
Luft vatten värmepump: 40 000 – 80 000 kronor
• Frånluft installation: 7 000 – 12 000 kronor
• Frånluft värmepump: 40 – 85 000 kronor
Bergvärme installation: 50 000 – 80 000 kronor
Bergvärmepump: 60 000 – 100 000 kronor

Här kanske det verkar som att luft-luft är det bästa valet eftersom det är billigast. Men det gäller alltid att kolla på vilka besparingsmöjligheter du kan göra, det är ju ändå den främsta anledningen till varför man byter system. Även om bergvärme är det dyraste alternativen när man ser till investeringskostnader är det också med bergvärme du kan göra störst besparingar.

Hur väljer jag rätt luftvattenpump?

Att välja ut rätt luftvärmepump kan vara en riktigt svår utmaning. Dels finns det otroligt många varianter att välja bland och det är svårt att känna till exakt vilken som passar din bostad bäst. När du begär offert om luftvattenpump pris och vänder dig till en firma för installation kan du ofta få bra tips. Att satsa på en helhetslösning med allt från installation och material till montering är bekvämt.

 

Vad kostar en luft vatten värmepump?