Luft vattenvärme – så fungerar det

Hur fungerar luft vattenvärme?

Är ditt energisystem dyrt i drift? Känner du att det skulle vara fördelaktigt att byta system mot något mer miljövänligt? Att byta energisystem kan vara en dyr investering, men också något som ger hög avkastning på sikt. Vad som passar just din bostad beror såklart på många saker, dels vart du bor i landet, hur stor bostaden är och såklart hur stort energibehov som finns. Om bostaden i nuläget drivs av direktverkande el har du otroligt goda möjligheter att göra stora besparingar på ett byte. Men vad ska du byta till?

Luft vatten är ett smart system som använder sig av utomhusluften. Genom att hämta och utvinna lagrad solenergi i luften och omvandla detta till värme inomhus, är luft vatten ett miljövänligt och driftsäkert system som fungerar även under vintern och vid minusgrader. Kort förklarat kan man säga att växlaren (en låda som sitter utanför huset) suger in utomhusluften genom en fläkt. Därefter leds luften genom rör med en särskild vätska. Vätskan säkerställer att inte köldbärarvätskan fryser. Rören kopplas sedan samman med luft vattenvärmepumpen inne i bostaden där den omvandlas till riktig värme som därefter leds ut i huset via det vattenburna systemet.

Därför är luft vattenvärmepump ett bra alternativ

Att byta uppvärmningssystem är oftast en kostsam investering, men också en lönsam investering. I många fall är bergvärme det självklara alternativet eftersom detta system kan ge besparingar upp till 80 %. Dock är installation och material oerhört dyra. Bergvärmepumpar är de dyraste på marknaden. För dig som bor i ett mindre hus och som dessutom inte har en bra berggrund kan det vara mycket smartare att byta till luft vattenvärmepump istället. Att installera en luft vatten värmepump är inte alltför dyrt. Samtidigt är själva värmepumpen avsevärt billigare. En snabb jämförelse:

  • Bergvärme pris: 100 000 – 250 000 kronor
  • Luft vattenvärme: 65 000 – 115 000 kronor

Om din bostad har ett högre värmebehov än 20 000 kWh per år kan bergvärme vara ett bättre alternativ, annars fungerar ofta luft vatten väldigt bra. Om du redan har ett vattenburet värmesystem blir dessutom kostnaden för installation mycket billigare.


Checklista – innan du begär offert

Innan du begär offert på luft vatten värmepump är det bra om du själv känner till vissa saker, bland annat:

  • Hur stor är din bostad (eller hur många kvadratmeter behöver värmas upp?)
  • Har du ett vattenburet värmesystem?
  • Vilket är ditt nuvarande värmesystem?

Det finns många företag som samlar offerter från flera olika installatörer gällande luft vatten värmepump, det kan finnas fördelar med att vända sig till dessa. Då slipper du själv jämföra och göra research på olika företag och kan istället få flera offerter direkt. För att kunna göra en bedömning om det är lönsamt att byta till luft vattenvärmepump eller inte behöver du även jämföra kostnaden för installationen med vad du kommer kunna spara per år. Kanske är det inte lönsamt? Eller så har du möjlighet att göra stora besparingar.

Här kan du få offert från flera installatörer på samma gång: Kostnadsfri prisförfrågan

 

Vad kostar en luft vatten värmepump?