Ett stort beslut

Att byta uppvärmningssystem är ett stort beslut – det här behöver du tänka på.

Att bo i villa kan vara kostsamt av flera anledningar, men en av de större årsutgifterna är såklart uppvärmningen av bostaden. Flyttar man in i ett hus brukar det bli att man använder det befintliga systemet, åtminstone till en början. Det är dyrt att byta uppvärmningssystem, samtidigt är det mycket man behöver lära sig och känna till för att kunna göra ett smart val. Om du bor i en villa med direktverkande el kan du tjäna otroligt mycket på att byta till luftvärmepump istället. Men för att veta om det är en bra affär eller inte behöver du kolla upp saker mer noggrant. Börja med dessa punkter:

  • Har din bostad vattenburet uppvärmningssystem?
  • Hur stor är bostaden?
  • Kommer familjen att växa?
  • Vart i Sverige bor du?

För att det ska bli lönsamt att investera och hitta ett bra luftvärmepump pris behöver du noggrant se över vad den befintliga uppvärmningskostnaden hamnar på årligen. Därefter kan du börja räkna på vad totalkostnaden för installation och montage kommer att hamna på. Den tredje saken du behöver räkna på är hur stor driftkostnaden blir med det nya systemet gentemot ditt nuvarande. Sedan kan du ganska tydligt se om det är en lönsam affär eller inte.

Nibe, Panasonic eller Mitsubishi?

När det kommer till luftvärmepump pris är det väldigt svårt att svara på vilket märke som blir mest lönsamt för just dig. Anledningen är att priserna varierar mycket beroende på vilket varumärke det är, hur stor värmepumpen är och vilka finesser den har. Tre stora aktörer på marknaden är Nibe, Panasonic och Mitsubishi. Men vilket varumärke är bäst? Det är svårt att utse en stor vinnare eftersom Nibe kan vara mer lämpad för en bostad medan Mitsubishi passar bättre för en annan. För att kunna jämföra luftvärmepump pris från de olika varumärkena på ett bättre sätt gäller det att kolla igenom tester. Det görs ständigt nya tester på värmepumpar, särskilt från dessa jättar till varumärken.

Nu i år, 2017 utsågs Panasonic HZ9 till en av de bästa luftvärmepumparna tack vare sin svårslagna effektivitet. Det var Smarto.se som utförde testet: Bästa Luftvärmepump 2017

Fem saker att tänka på för att underlätta valet:

  • Luftvärmepumpen ska vara anpassad för vårt nordiska klimat.
  • Pumpen fungerar oftast mest effektivt tillsammans med elradiatorer.
  • Avgörande saker som påverkar priset är bland annat bostadsstorlek, klimatet och bostadens isolering.
  • För dig med öppen planlösning brukar luftvärmepump vara extra effektivt.
  • Investeringskostnaden kan du ofta återfå inom ett par år.

Luftvärmepump-pris – ett brett intervall

Priserna för en ny luftvärmepump kan variera otroligt mycket, men du kan dra ner priset en del på totalen genom att utnyttja ROT-avdraget. Kom dock ihåg att du inte kan använda ROT-avdraget för materialkostnader, endast för arbetskostnaden. Det kan även tillkomma oväntade kostnader vid ett byte till luftvärme, exempelvis det vattenburna systemet (om du inte redan har ett). Denna kostnad kan vara ganska hög men kan ändå vara lönsam med tiden.

Att jämföra är det bästa sättet att se om du kan göra större besparingar på att byta uppvärmningssystem. Detta kan du få hjälp med genom att begära offerter och kalkyler som är anpassade efter din bostads förutsättningar.

Vad kostar en luft vatten värmepump?