Därför borde du ha luftvattenvärmepump

Starka skäl att välja luftvattenvärmepump

Värmepumpar är på många sätt det bästa valet när det kommer till uppvärmningen av huset. De är miljövänliga, energisnåla och effektiva. När det kommer till luftvärmepumpar är de relativt billiga också, åtminstone jämfört med alla andra värmepumpar. Vi går igenom varför du bör överväga just luftvärme när du ska byta till en värmepump.

Luftvärme kan du nästan alltid använda

Om du vill kunna använda dig av en värmepump måste du ha ett vattenburet värmedistributionssystem. Det vill säga, du behöver radiatorer och/eller golvvärme i ditt hus. Dessutom måste huset vara placerat någonstans där du kan nyttja en stabil energikälla. För bergvärme handlar det om att du ska ha en berggrund under tomten som du kan borra ned till. Sjövärme kräver vatten och för jordvärme behöver du en stor tomt. Luftvärme behöver inget mer än ett vanligt, ganska milt väder. Dagens luftvärmepumpar klarar av att leverera värme även vid -25 grader. Det betyder dock inte att de alltid bör användas.

De andra värmepumparna och energikällorna har en högre driftsäkerhet och lägre driftkostnad vid kallt väder jämfört med luftvärmepumpen. De innebär att de som har hus i norra Sverige, där vädret oftast är kallare än i den mellersta och södra delen av landet, bör undvika just luftvärme om de vill kunna sänka sina driftkostnader. Du som däremot bor i lite varmare breddgrader bör verkligen överväga luftvärme. Dessutom är pris luft vatten värmepump billigare initialt. Du slipper ju betala för att någon ska borra, gräva eller dyka ned i vattnet för att lägga en kollektorslang.

Prisexempel på luft vatten-värmepump

Låt oss ta ett exempel på vad de skulle kunna kosta att byta till luftvärme. Nibe erbjuder i skrivande stund ett nytt ”genombrott” för uppvärmning av hus. Denna luftvattenvärmepump har ett SCOP-värde på mellan 4,8 och 5,05 beroende på vilken modell du väljer. SCOP-värdet anger förhållandet mellan elförbrukning och genererad värme. Ju högre denna siffra är, desto mindre elektricitet behöver du för att värma upp ditt hus. SCOP skiljer sig från det vanliga COP-värdet genom att vara baserat på olika typer av klimat. De SCOP-värden vi har angett är för medelklimat. För kallt väder är SCOP-värdet mellan 3,75 och 3,9.

Luftvattenvärmepump NIBE F2120

Denna värmepump kostar mellan 57 000 och 88 000 kronor. Sedan har du själva installationen också. Detta är en separat kostnad som kan hamna på mellan 25 000 till 40 000 kronor. Tursamt nog kan du använda ROT-avdraget för att få en rabatt på just denna kostnad. Då skulle det kosta mellan 17 500 och 28 000 kronor istället. Det innebär att pris på luft vatten värmepump plus installation skulle hamna på mellan 75 000 och 116 000 kronor. Åtminstone om du väljer just den nya luftvärmepumpen från Nibe som vi tog som exempel.

Den faktiska kostnaden är så klart alltid individuell och baserad på vad just du behöver. Vi rekommenderar att du faktiskt pratar med ett par företag som säljer och installerar värmepumpar för att få en riktig offert. Det är inte ovanligt att en besiktningsman kommer över för att kontrollera huset och dess förutsättningar. På så sätt kan du både få en offert som är realistisk och en kalkyl på hur mycket du kan spara.

Vad kostar en luft vatten värmepump?