Borde du byta till luftvärme?

Hur vet jag om luftvärme är rätt för mig?

Har du i dagsläget direktverkande el? Skjuter energifakturorna i höjden varje år? Då kan det vara på tiden att överväga ett byte. Vi guidar dig till rätt värmetyp och pump för just din bostad.

För dig som redan har ett vattenburet uppvärmningssystem finns goda möjligheter att byta till luftvärme eller bergvärme. Båda dessa system är kända för att vara otroligt billiga i drift och samtidigt ett miljösmart alternativ. Just luftvärme passar bra för dig som bor på en tomt där berggrunden inte är lämpad för bergvärme. Eftersom det inte krävs någon borrning för att installera luftvärme är det en lättare procedur.

Men luftvärme passar inte alla. Bor du i en väldigt stor villa, har en stor familj och höga energibehov kan bergvärme vara ett bättre alternativ. Detta uppvärmningssystem kan ge dig så stora besparingar som 80 %. Dock fungerar det inte alltid att installera bergvärme på grund av berggrund och liknande. Men luftvärme då, fungerar det att använda överallt? För dig som bor i mellersta och södra Sverige brukar det ofta vara lönsamt att installera luftvärme, däremot kan det vara en nackdel om du bor i norr. Anledningen är att luftvärme använder sig av utomhusluften och omvandlar den till värme. Den fungerar bra även om det är minusgrader men det kan bli problem om temperaturen sjunker alldeles för lågt. I norra Sverige kan det bli väldigt kallt och man kan ofta behöva stödelda under vintrarna om man har luftvärme.

Vad är så bra med luftvärme?

Ofta när man pratar om luftvärme brukar man även ta upp bergvärme. Bergvärme är ett lönsamt uppvärmningssystem som ofta fungerar bra att installera. Men ibland är berggrunden inte lämpad för bergvärme och det är helt enkelt inte ett alternativ. Då är luftvärme ett riktigt bra val. Luftvärme är också miljösmart och otroligt billigt i drift. Samtidigt behövs varken borrning eller krångliga installationer som bergvärme kräver. Luftvärme som installeras i mellersta och södra Sverige klarar vanligtvis av bostadens värme- och varmvattenbehov utan problem.

Kolla upp luftvärmepump på Prisjakt

Har du börjat fundera på att satsa på luftvärme? Då vill du säkert veta vad en luftvärmepump kostar. Det är väldigt viktigt att jämföra priser på värmepumpar noggrant eftersom dessa kan skilja sig rejält rent prismässigt. Varför inte kolla in luftvärmepump Prisjakt? Denna prisjämförelsesida ger dig konkreta förslag på det bästa priset samtidigt som du kan läsa mer om värmepumparnas egenskaper. Kolla in luftvärmepump Prisjakt lite då och då eftersom sidan ofta kommer med nya förslag då fler tester har utförts. I nuläget ligger följande produkter högst upp i popularitet:

Nibe F2120 12kW

CTC Ecoair 510M

Baxi Bonus Air 10

Men du kan såklart inte stirra blint på popularitet  för luftvärmepumpar på Prisjakt eftersom du måste välja en pump som täcker just din bostads energibehov. Du kan enkelt sortera träffarna för att hitta relevanta produkter och därefter välja att visa produkterna utefter popularitet, lägst eller högst pris.

Kanske vill du jämföra priser och produkter mellan luftvärmepump, luft/luftvärmepump, bergvärmepump och elpanna? Detta kan du också göra hos Prisjakt.

Vad kostar en luft vatten värmepump?