Allt om luftvatten värmepump

Allt du behöver veta om luftvatten värmepump

Allt börjar med solen. När solens strålar värmer upp planeten så samlas denna värme på flera ställen. Solen värmer upp jorden, vattnet och luften. Denna värme kan utnyttjas för att värma upp din villa. Vi går igenom hur det fungerar, vilka värmepumpar du kan välja mellan och lite mer djupgående om just luftvatten värmepump priser. Denna typ av värmepump använder sig av värmeenergi från luften.

Hur fungerar en värmepump

En värmepump fungerar på ett väldigt snillrikt och elegant sätt. Inuti värmepumpen finns en vätska med väldigt låg kokpunkt. Det innebär att vätskan börjar koka även vid låga temperaturer. Det är här som värmeenergin från solen kommer in i bilden. Denna värmeenergi kan ledas in i värmepumpen för att få vätskan i pumpen att börja koka och förångas. Denna gas komprimeras med hjälp av en kompressor. När trycket i gasen höjs så ökar även temperaturen väldigt fort. Denna nya och väldigt höga temperatur används för att värma upp det vatten som husets värmedistributionssystem använder. Den används även för att värma upp vattnet i ackumulatortanken.

Som du kanske märkte så skrev vi att värmen överförs till husets vattenburna värmesystem. Det är inte alla värmepumpar som kräver att du har ett sådant system men majoriteten gör det. Huset bör alltså ha golvvärme eller radiatorer för att kunna använda en värmepump effektivt.

Värmeslingor installeras under golvet

För att nyttja bergvärme måste du borra ett djupt hål ned i marken, hela vägen till berggrunden.Illustration av bergvärme för en villaDet gäller även om du ska använda grundvattenvärmen som energikälla. Detta hål kallas för en energibrunn och du kan läsa mer om vad som gäller för just bergvärme och borrning i våra andra artiklar. In i brunnen förs en kollektorslang med en vätska som värms upp när den pumpas ned i hålet och gör en vända. För jordvärme läggs kollektorslangen cirka en meter under jorden. För sjövärme läggs den längs med sjöbotten. Det är här som luftvärme har en stor fördel, denna värmepump behöver ingen kollektorslang alls.

Fördelen med luftvatten värmepump

Den största fördelen är priserna för luft vatten värmepump. Du slipper betala för att en installatör ska borra, gräva eller dyka ned i vattnet för att lägga en kollektorslang. Det är oftast just denna kostnad som står för en stor del av det du betalar för bergvärme, jordvärme och sjövärme. En luftvatten värmepump kan kosta mellan 50 till 100 000 kronor, inklusive ROT-avdrag och färdig att användas. Det finns flera sätt att jämföra luft vatten värmepump priser.

Hur du byter till luftvärme

Det allra enklaste sättet att byta till luftvärme, eller vilken annan energikälla som helst som använder just värmepump, är att ta kontakt med en eller flera installatörer. Vi rekommenderar alltid att du tar in offerter från flera håll. Du får inte bara reda på vad det kan kosta att byta till luftvärme, samt olika luft vatten värmepump priser. En duktig installatör tar hänsyn till dina behov och husets förutsättningar. De kan snabbt se ifall just luftvärme passar eller om du kanske bör satsa på någon annan typ av energikälla och värmepump.

 

 

Vad kostar en luft vatten värmepump?